Bastırma nedir psikoloji örnek ?

Ilayda

New member
Psikolojide Bastırma: Duyguların Gizli Yönü

Bir düşünün, evin içinde birkaç günlük işaretleri görüyor ve bir köşede tüm bunları görmezden gelip, "Aa, şu odadaki dağınıklığı da toparlamam lazım ama şimdi değil" diyorsunuz. Bastırma tam olarak bu! Duygusal dağınıklık, ancak sizin fark etmediğiniz bir yerde birikir ve zamanla daha karmaşık hale gelir. Peki, bastırma nedir? Psikolojik anlamda bastırma, bilinçli bir şekilde rahatsız edici, istenmeyen duyguları ya da düşünceleri bilinçaltına itme sürecidir. Hadi bunu daha eğlenceli bir şekilde keşfedelim, ne dersiniz?

Bastırma: Kimse Bunu Görmesin, Lütfen!

Bastırma, aslında bizim hayatımızda büyük bir rol oynar. Evet, “bunu görmemek için gözlerimi kapatmam” gibi değil ama bir şekilde “benim duygularımın önemli olmadığı” ya da “çok karmaşık, en iyisi bunları göz ardı edeyim” şeklinde işler. Hangi duygu? Hangi problem? Konu hakkında ne düşünmeliyim ki? Bazen bir durumla karşılaştığınızda, bir dakika durup o duyguyu gerçekten hissetmek yerine, hemen geçiştirmeye çalışırız. Bazen de sadece rahatsız edici bir şey olduğu için değil, başkalarının yanında kendimizi savunmasız hissetmemek adına bu stratejiyi kullanırız.

Birçok insanın zihninde, o bastırılmış duyguların tam yerinde bir kutu bulunur. Hani tam istediğinizde açmak istemediğiniz o gizli kutu. Erkekler için bu, "Kapan, susun, şimdi değil" yaklaşımı olabilir. "Bir çözüm bulmalıyım, ama şu an değil," derken, kadının empatik bakış açısıyla, duygularını derinlemesine anlayan bir yaklaşım geliştirmesi beklenebilir. Hatta bazen, bir duyguyu bastırmak, daha sonra gelen “neden böyle oldu?” sorusuyla kendini gösterebilir.

Bastırma: Herkesin Yöntemi Farklıdır!

Erkekler, genellikle çözüm odaklı bir yaklaşım benimserler. Bastırmayı, çözülmesi gereken bir problem olarak görüp hızlıca geçiştirebilirler. "Bunu düşünmek, çözüm üretmek zaman alır. O yüzden biraz daha zamana bırakayım." Bir başka deyişle, rahatsız edici bir duygu veya düşünceyle karşılaştıklarında, bu durumu daha ileriye taşımamaya yönelik stratejiler geliştirebilirler. Bu da aslında bir tür savunma mekanizmasıdır. Kadınlar ise duygularını anlamaya çalışırken, bazen bastırmayı daha incelikli bir şekilde yapabilirler. Bu, ilişki odaklı bir yaklaşım olabilir; “Belki bu duyguyu şimdi hissetmemek iyidir, ama ben daha sonra buna nasıl yaklaşırım?” gibi bir içsel hesaplaşma.

İşte bastırma dediğimizde, her bireyin yaklaşımı farklı olabilir. Herkes duygularını farklı bir şekilde işleme koyar. Bazı insanlar için, olumsuz duyguları bastırmak sadece kısa vadeli rahatlama sağlarken, diğerleri için bu, başa çıkılamaz bir yük olabilir. Birinin “görmüyorum, duymuyorum” yaklaşımı, diğerinin “bu duyguyu hissetmek zaman alır ama ben bunu çözmeye çalışırım” yaklaşımından çok daha farklıdır.

Bastırmanın Yan Etkileri: Bunu Gizleyebilirsin Ama...

Bastırma, başlangıçta oldukça etkili bir yöntem gibi görünebilir. Özellikle bir olay karşısında anlık bir rahatlama sağlamak için işe yarar. Ancak, bastırılan duygular her zaman orada, bilinçaltında sessizce birikir. Sonunda, bir gün bu duygular patlama noktasına ulaşabilir. Bu da bazen beklenmedik duygusal çıkışlara, ya da daha karmaşık psikolojik sorunlara yol açabilir.

Birçok araştırma, bastırılmış duyguların stres ve anksiyete gibi sorunlara neden olabileceğini gösteriyor. Ama şunu unutmayalım, bastırmanın herkesin hayatında önemli bir rolü vardır. Kimisi, stresli bir iş gününde eve geldiğinde “tüm bu gerginliği başkalarına yansıtmadan” basit bir şekilde duygularını bastırarak rahatlayabilir. Ancak bir noktada, bastırma bir yük haline gelebilir. Erkeklerin çözüm odaklı bakış açısını burada da görmek mümkün. “Bunu bastırarak çözeyim” yaklaşımı, bazen daha büyük duygusal patlamalarla sonuçlanabilir.

Bastırmayı Kıramazsanız: Duygusal Salınımlar Başlar!

Bastırma, günlük hayatımızda çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Bazen o kadar içine gömülü oluruz ki, bastırdığımız duyguyu bile unuturuz. Ama ne zaman bir tetikleyici gelir, işte o zaman gizli duygular bir anda ortaya çıkabilir. Bazen insanlar, kontrol edemedikleri duygusal salınımları yaşarlar.

Kadınların daha empatik yaklaşımı burada devreye girer. “Neden böyle hissediyorum? Neden bir anda bu kadar duygusal oldum?” sorusu, duyguları daha dikkatlice anlamak ve yönetmek için bir fırsat olabilir. Duygusal bir patlamanın ardından, kişi bazen bu bastırılmış duyguların farkına varabilir. Erkekler için ise, “Bu durum nasıl çözülür?” yaklaşımı daha hızlı ve çözüm odaklı olabilir, ancak bastırılan duyguların üstesinden gelmek bazen uzun zaman alabilir.

Sonuç: Bastırma ve Bilinçli Duygulara İhtiyacımız Var!

Bastırma, her ne kadar bir savunma mekanizması olarak işe yarasa da, uzun vadede duygusal sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Kendimizi bastırmak, sağlıklı bir şekilde hissetmemizi engelleyebilir. Bu nedenle, duygularımızla yüzleşmeyi öğrenmek ve onlara dikkatlice yaklaşmak oldukça önemlidir. Kimi zaman erkeklerin çözüm odaklı bakış açısını benimseyebiliriz, kimi zaman da kadınların duygusal derinliğine dalabiliriz. Ama sonunda, her bir duygunun bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini unutmayalım. Bastırma, sadece geçici bir çözüm olabilir, gerçek iyileşme duygularımızla yüzleşmekten geçer.