Yazar José María Guelbenzu 81'de öldü

Adanali

Global Mod
Global Mod
18 Temmuz Cuma 2025, 11:35

| Güncellendi 14: 03h.

Çevik ve hassas düzyazı José María Guelbenzu'nun bir eğitim hakimi, 2001 yılında 'Katili taciz etmemesi' yayınladığından beri İspanya'daki polis romanına bir dönüş yaptı. Siruela Yayınevi'ne göre bu yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni bu Cuma 81'de öldü. Yetmişli ve seksen yıllarında yönettiği Boğa ve Alfaguara yayıncılarıyla bağlantılı bir yörünge ile, 1967'de imzalanan ilk romanı ile kısa kütüphane ödülünün finalisti oldu ve bu başyazıda mit yıllarında ve daha prestijlerinde yayınladı.

Yirmi yıldır literatüre adanmış olan üretken yazar, bu yıl son romanı 'A Drop of Drop of Drop' dağıtıldı. Yazma “arka planı” çekildiğini açıkladığı bu “son büyük roman”, sevgi ve aile ilişkileri ile, geçmiş deneyimlerden şimdiki zamanın yapılması, yaşanmaz gerçekliğin inşası, olgun bir kahramanla, üçüncü dünyada bir uluslararası organizmanın tarım yetkilisi, istisnai bir kadınla evli bir yeğenle karşı karşıya kalan bir uluslararası organizma yetkilisi ile ilgileniyor. Çocukluğuna geri dönen “yaralı bir adam”. Costumbrista tarzında bu romanın öncesinde 'True Love' (2010), 'Kabul Yalanları' (2013), 'Güçlü İsteme' (2016), 'Uygunsuz Adamla Yatakta' (2020) ve 'Time In Time' (2023), hepsi Siruela tarafından yayınlandı.

Tanıdıkları tarafından tarif edildiği gibi, arkadaşlarının arkadaşı ve yabancılarla somurtkan Guelbenzu (Madrid, 1944), eğitmen yargıcı karakteri Mariana de Marco'yu 21 yıl boyunca on eserde geliştirdi, 2022'deki diziyi 'Botanik Bahçesinde Cinayet' ile kapatana kadar, kendi sözlerini “tasfiye etti”. Bunlardan biri 'The Little Brother', 2010 yılında Torrente Ballester Ödülü'nü hak etti. Diğer ödüller 1981'de İspanyol Eleştiri Ödülü, 1991'de Plaza & Janés Ödülü ve 2016'da Madrid Eleştirmenler Ödülü idi.

Edebiyat figürleri ölümünden pişman oldu. Sosyal ağlarda, Madrid meclis üyesi Marta Rivera de la Cruz onu “büyük yazar ve büyük kişi” olarak tanımlar; Martín Casariego, bunun “onlarca yıldır temel bir edebi figür” olduğunu söylüyor ve Miguel Barrero, “Portentous Works” ın yazarına ek olarak “Ne Kadar Okuduğunu” da ekliyor. Ölümünün duyurulmasında, editoryal onu “son on yılların büyük harfleriyle ön sıra literatüründe yaşayan mektuplar adamı” olarak tanımlıyor.

Kısa süre önce verdiği birkaç röportajdan birinde, kendisinden bahsettiği El Norte de Castilla'ya, beyaz sakalı ve kibirli görünümüne eşlik eden şapka, kamış ve Amerikalı, eleştirel çalışmasının benim için benim için «cennet ve Paradis hayatı olduğunu söyledi. Başkalarını okumak hayat gibidir ». Ve editörünün ticareti hakkında, “Bu benim maaşımdı, bunun hoş olmadığını söyleyemeyeceğim ama edebiyattan yaşayamayacağımı biliyordum. O zaman, bir başyazıda bir ahşap fabrikasından çok daha iyi. Ama en çok sevdiğim şey, ICade ve Complutense Üniversitesi'nde gerçek yasaların diğer bir etkiye ayrılması için doğru bir çalışma olan bu yazar.

Şair, yayınlanmış bir şiirle tek bir denemede, Kelimeler Sanatı ile ilgili ilk çalışması, kitapların incelemelerini koordine ettiği ve Gazetelerde ve Haftalık Bilgi, Madrid ve Sign gibi Diyalog Defterlerinin ortak çalışanıydı. Eleştirel çalışmaları neredeyse sadece PRISA grubunun yayınlarında, El País'in bir eki olan Babelia gibi, kuruluşundan bu yana olduğu ve bir nesil yazarları teşvik eden Nadal ve Café Gijón gibi ödüllerin jürisi olarak birleştirdiği gibi geliştirildi. Öğretmek için lezzetli, Fuentetaja'da yaratıcı bir yazı atölyesi vardı ve Madrid Mektupları Okulu'nu yönetti. “Mektuplardan bir beyefendi,” Destinad, yayınevlerinden bir diğeri ise veda etti. Editör Ana Rosa Semprú ile evli, Kültür dünyasıyla ilgili iki çocuk, Alicia ve Nicolás terk ediyor.

Yorum

Bir Hata Bildir