Popüler müziğin kralı Midas Quincy Jones 91 yaşında hayatını kaybetti

Adanali

Global Mod
Global Mod
4 Kasım 2024 Pazartesi, 09:17

| 22:55'te güncellendi.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

Quincy Jones'un müzik dünyasında dokunduğu her şey altına dönüştü. Efsanevi ve parlak Amerikalı müzisyen, besteci ve yapımcı 91 yaşında hayatını kaybetti. Bu şaşmaz Kral Midas'la popüler müzik, altmış yılı aşkın bir kariyerin başarılarla dolu dev kahramanı olan mitlerinden birini kaybediyor. Temsilcisi Arnold Robinson'un Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Jones, Pazar günü ailesiyle birlikte Los Angeles'taki evinde hayatını kaybetti.

Trompetçi, orkestra şefi, aranjör, besteci, müzik ve görsel-işitsel yapımcıydı ve 28 Grammy Ödülü'nün sahibiydi. U2'nin lideri Bono, 20. yüzyıl müziğinin en çok yönlü ve saygın isimlerinden birini “şimdiye kadar tanıştığım en havalı insan” olarak tanımladı.

İlk hit single'ı, Lesley Gore'un 1964'te ABD pop listesinin zirvesine çıkan şarkısı 'It's My Party' olmuştu. Michael Jackson'ın 1980'lerdeki albümleri siyahi şarkıcıyı tüm zamanların en büyük pop yıldızına dönüştürdü. 'Thriller' 70 milyon kopya sattı ve albümdeki dokuz şarkıdan altısı ilk onda yer aldı.

Ayrıca Frank Sinatra gibi hafif şarkıların devleri için de besteler yaptı. 1969 yılında aya ilk iniş sırasında astronot Buzz Aldrin'in kasette çaldığı 'Beni Aya Uçur' şarkısını düzenledi. Yetenekli bir trompet ve piyanistti, her türden sanatçının orkestra şefi ve aranjörüydü ve herkese dokundu. türler: Louis Armstrong, Billie Holiday Aretha Franklin, Sarah Vaughan, Ray Charles, Count Basie, Dizzy Gillespie'nin yapımcısı olarak Donna Summer'ın 'disko sound'undan caza kadar.

ego yöneticisi

Tommy Dorsey, Dinah Washington, Nat King Cole, Paul Simon, Amy Winehouse ve Barbra Streisand gibi pek çok solist ve şarkıcı onun sayesinde şarkılarını listelerin zirvesine taşıdı.

Miles Davis, Sammy Davis Jr. veya Frank Sinatra gibi stüdyonun yorulmak bilmeyen çalışanı ve aşırı egoları yönetmede usta olan sanatçı, 1985'te 'We Are the World' albümünün kaydedildiği 'Live Aid' konseri için en büyük süperstarlar topluluğunu kurdu. Zamanının en başarılı şarkısıyla Etiyopya'daki kıtlıktan etkilenenlere yardım etmek için bir servet kazandıran bomba bomba.

Aynı zamanda onlarca film müziğinin de bestecisiydi. 1990 yılında kurulan film ve televizyon yapım şirketi, Will Smith'in kariyerini başlatan komedi 'The Fresh Prince of Bel-Air' ve diğer programlarla büyük başarı elde etti. 'The Color Purple' filminin ortak yapımcılığını üstlendi ve 80'li yaşlarına kadar yeniliklere devam etti ve 2017'de isteğe bağlı bir müzik televizyon hizmeti olan 'Qwest TV'yi başlattı.

Beyoncé ve Jay-Z'den sonra Jones, tüm zamanların en çok Grammy adaylığı kazanan üçüncü oyuncusu oldu (her iki sanatçı için de 88'e karşılık 80) ve 28 ödülle en çok ödül alan üçüncü isim oldu. 1963'te Jones, 'Seni Sevmekten Vazgeçemiyorum' düzenlemeleriyle ilk Grammy ödülünü aldı.

Kölelerin torunu

Louisville'li bir kölenin torunu Quincy Jones, 14 Mart 1933'te Chicago, Illinois'de doğdu. Quincy Delight Jones ve Sarah Frances Wells'in oğlu olan babası yarı profesyonel bir beyzbol oyuncusu ve marangozdu. Çocukluğundaki ciddi sağlık sorunları, büyükannesinin onu gerektiğinde opossum, gelincik veya fare pişirerek beslediği zor bir çocukluğa işaret ediyordu. Ailesi, o 14 yaşındayken Seattle'a taşındı.

Lionel Hampton'ın büyük grubu ve Boston'daki Berklee School of Music grubu gibi gece kulüplerinde caz, soul ve ritim ve blues çalmaya karar vermeden önce okul orkestrasında farklı enstrümanlar denedi. Jones'a müzik düzenlemeyi ve bestelemeyi öğreten 16 yaşındaki kör piyanist ve şarkıcı Ray Charles ile tanıştı.

1950'de New York'a yerleşti ve burada kendisini caz kulüplerinde çalan grupları yazmaya, düzenlemeye ve kaydetmeye adadı; burada Thelonious Monk, Charlie Parker ve Miles Davis ile Hampton'ın grubuyla etkileşime girdi. Paris'e taşınıp Nadia Boulanger ile klasik kompozisyon eğitimi almadan önce 1950'lerin ortalarında Avrupa ve Amerika'yı gezdi. Daha sonra Barclay Records'ta müzik yönetmeni, besteci ve aranjör olarak çalıştı.

İşadamı

1961'de New York'a döndü ve Mercury Records'un başkan yardımcısı oldu. Peggy Lee, Tony Bennett ve Sarah Vaughan'ın yapımcılığını üstlenerek kayıt endüstrisinde bu kadar güce sahip ilk Afrikalı Amerikalılardan biri oldu.

Jones, cazın saflarının onu pop müzik yaptığı için satılmış olarak adlandırmasının ardından Rolling Stone'a “İster Stravinsky ister Miles Davis olsun, herhangi bir sanatçının temel motivasyonu istediği türde müzik yapmak ve bunu herkesin satın almasını sağlamaktır” dedi.

Jones otobiyografisinde “Müzik kontrol edebildiğim tek şeydi” diye yazdı. «Bana özgürlük sunan tek dünya buydu… Yanıtlar aramama gerek yoktu. Cevaplar trompetimin zilinin ve kalemle karalanmış notalarımın ötesinde değildi. “Müzik beni bütün, güçlü, popüler, kendi kendine yeten ve harika yaptı.”

Karizması ve gündemi paha biçilemezdi ve 20. yüzyılın en tanınmış figürlerinin çoğuna hitap etti: Pablo Picasso'dan Papa II. John Paul'a ve 90. yaş gününü kutlamasına yardım ettiği Nelson Mandela'ya. Ayrıca Marlon Brando, oyuncu sinir krizi geçirdikten sonra Güney Pasifik'teki adasına emekli oldu.

Yorum

Hata bildir