Pepe Baena | Ressam: “Resimlerim resim hayatımın günlüğüdür”

Adanali

Global Mod
Global Mod
24 Kasım 2024 Pazar 11:51

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

Kahvaltıda bile poz vermeye alışkın olduğumuz Pepe Baena'nın günlük anın güzelliğini yakalayabilen bakışları saf 21. yüzyıl gelenekleridir: ColaCao'lu kurabiyelerden oluşan natürmortları, basma kanepeleri ve özgünlük dolu sahneleri her şeyle bağlantılıdır. Onun resmini görenler, çünkü “Bu onlara küçüklüklerini hatırlatıyor ya da Inés Rosales'in pastasını gördüklerinde ebeveynlerini ya da büyükanne ve büyükbabalarını hatırlıyorlar… bana her zaman şunu söylüyorlar” “Resimlerim sizi hayatınızın içine alıyor.” Baena, Aralık ayı başında Madrid'de bir sergi hazırlarken, çalışmalarını sosyal ağlarda büyük bir başarı ile sergiliyor ve satıyor: “İnsanların resimlerimi doğada görmesini seviyorum çünkü bu, resme bakış açısını çok değiştiriyor. Fotoğrafta fırça darbesini, rengini veya boyutunu beğenmiyorsunuz.

–Sen aperitifi yemeden önce boya. Bira ve kızarmış balık resimleri var.

– Evet, evet. Benim için var olan en iyi mezedir.

–31 yaşında resim yapmaya başladı.

–Küçüklüğümden beri resim yapmayı severim, görmeyi, müzelere gitmeyi hep sevdim. Ama resim yapmaya geç başladım, evet.

–Peki doğrudan gerçekçilikle mi başladınız yoksa daha önce başka tarzlar da denediniz mi?

–Hayır, her zaman figüratif, gerçekçi resim yaptım. İlk başta manzara resimleriyle başladım ama çok geçmeden natürmortlara, özellikle de balık resimlerine başladım. Sonra tatlılar, ColaCao ve diğerleri geldi çünkü başladığımdan beri natürmort resim yapmayı seviyorum. Çevrenizi, bildiklerinizi, yaşadıklarınızı resmetmek çok önemli.

– Avokado tostunu ve smoothie’yi spirulina ile boyamak yerine churroları ve cafe con leche’yi boyayın. Sen 'etkileyici' karşıtısın.

-Ha ha ha. Ancak bunu daha sonra fark ettim: Beğendiğim şeyleri çiziyorum ve bunu sosyal medyada paylaştığımda insanlar bana bunu söyledi. Ağlarda normal hayata pek de gerçekçi olmayan şeyler yayınlanıyor ve benim resimlerimde insanlar kendilerinin daha çok yansımasını görüyor.

–Resimlerinde çocukları çokça yer alıyor.

–Evet, natürmortlar benim resmimin çok sevdiğim bir parçası ama benim için en iyisi insan figürlü tablolar ve çocuklarımın çizdiği aile manzaraları. Birbirlerini görmekten hoşlanıyorlar ve bir sergide hangisinin daha çok yer aldığını görmek için kavga ediyorlar.

“Bir tablo var”

–Akrabaları da ortaya çıkıyor. Sizden görsel haklarını istediler mi?

-Ha ha ha. Hayır hayır. Aslında pek dışarı çıkmıyorlar, çocuklarım ve İtalyan olan eşim daha çok dışarı çıkıyorlar ve İtalya'dan her döndüğümde resim malzemeleri getiriyorum. Oradan çıkan resimler gerçekten hoşuma gidiyor.

–Gündelik yaşamın spontane sahnelerini fotoğraflayıp sonra boyayorsunuz.

–Evet, aşağı yukarı süreç bu. Natürmort hazırladığım zamanlar olsa da normalde sevmiyorum, sevmiyorum çünkü resimlerimin çoğu yakalayıp sonra boyadığım anlardır. Ama resim fotoğrafa hakimdir. Resim yapmak, bir şeyi görüp “tablo var” dediğinizde başlar.

–Velázquez'e bağlılığı var.

–O şu ana kadarkilerin en iyisi. Ben de Goya'yı çok severim ama Velázquez benim için esastır.

– 'Yaşlı Kadın Yumurta Kızartıyor'u izlemek için Edinburgh'a gidecek kadar.

–Doğada görmeyi çok istiyordum, evet. 19 yaşındaki Velázquez'in Sevilla'daki tabloyu yapması… Bunu düşününce bile tüyleriniz diken diken oluyor.

–Öğretmenlerden bahsediyorsak Antonio López’den de bahsetmeliyiz.

– Elbette severim. Onun resmini seviyorum ve onun halini seviyorum. Ama hadi ama, benim resimlerimin seninkilerle hiçbir ilgisi yok. Antonio'dan, onun resim yapmasını izlemekten, hayat ve başka şeyler hakkında konuşmasını dinlemekten çok daha fazlasını öğrendim. Hayatımı resmetmemi seviyor, en çok da bunu seviyor.

–Gerçek şu ki resimleri onun biyografisidir.

–Tam anlamıyla resim hayatımın günlüğü bunlar.

–Sabahları Cádiz İl Meclisi Odası'nda çalışıyor, öğleden sonraları ise ressam…

–Sadece resim yapmak bana çok fazla özgürlük vermiyor ama çok zamanımı aldığı da doğru. Şu anda resim yaparak geçimimi sağlayabilirim ama aynı zamanda işimi de seviyorum ve şimdilik bunları birleştirebiliyorum, ancak yapamadığım zaman kendimi sadece resme adayacağım. Ve evet, bu özgürlüktür, satmayı düşünmeden resim yapmaktır: İstediğinizi boyarsanız halk bunu fark eder.

–Başkentin sanat çevrelerinden uzakta, Cádiz'de yaşıyor.

-Evet. Madrid'e gitmeniz gerekiyor çünkü en iyi galeriler ve en iyi fuarlar var ama artık sosyal ağlar sayesinde her sanatçı istediği yerde yaşayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir başka İspanyol büyük olan Pérez Villalta'nın Tarifa'daki evindeki stüdyosundaydım, Cádiz'den çok daha fazla kaybolmuştum.

–Tarifa ve Cádiz yaşamak için kötü yerler değil.

–Dostum, elbette, hahaha. Burada hayatın oldukça güzel olduğu doğru. Bir arkadaşımın üzerinde “Yazı geçirdiğin yerde yaşıyorum” yazan bir tişört var ve bu çok güzel bir tabir.

Yorum

Hata bildir