Héctor Castiñeira, 'Doymuş hemşire': “Biz sağlık çalışanları çok kötü hastalarız”

Adanali

Global Mod
Global Mod
3 Kasım 2024 Pazar 00:49

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

• Bağlantıyı kopyala

• WhatsApp

• Facebook

• X (eski adıyla Twitter)

• LinkedIn

• Telgraf

• Konular

'Doymuş Hemşire' profilinin arkasında, hem hemşireliği savunmasıyla hem de sosyal ağlar ve medyadaki bilgilendirici çalışmalarıyla tanınan ve sağlık konularındaki bilgilerini titizlik, basitlik ve mizah yoluyla yayan bir sağlık profesyoneli olan Héctor Castiñeira yer alıyor. Şimdi 'Enerjimi Kim Aldı?' (Plaza & Janés), “enerjimizi çalan hırsızları nasıl keşfedeceğimizi ve büyük değişiklikler bizi tembelleştireceği için basit bir şekilde uygulayabileceğimiz alışkanlıklarla onlarla nasıl savaşacağımızı” açıklamak için popülerleştirici rolüne dönüyor.

-Mezede zeytin çekirdeği boğulursa Heimlich manevrasını yapabilirim.

-Ha ha ha. Evet, bir sağlık profesyonelinin yanında olmak hayatınızı kurtarabilir, her zaman o huzuru verir. Ve ailenize ve arkadaşlarınıza da, çünkü size her zaman her türlü sağlık sorusunu içeren bir WhatsApp gönderiyorlar.

-Ne kadar sıkıcı.

-Bazen evet, özellikle de çocukları olduğunda, çünkü o zaman şüpheler tetikleniyor. Ama sorular hep aynı olduğu için sonuçta hızlı cevap veriyorsunuz.

-'Doymuş Hemşire' ve 'Doymuş Hemşire' değil. Çünkü?

-İçimizdeki hemşirelere hemşire denir. Hemşirelik okumaya ilk başladığınızda ve bunun son derece kadınsı bir meslek olduğunu gördüğünüzde zaten bunu varsayıyorsunuz: Sınıfımda dört erkek ve altmış kız vardı. Erkekler meslekte çok küçük bir yüzdeye sahip olduğundan, hemşirelik konusu ne zaman tartışılsa çoğunlukla kadınlarla ilişkilendirilir.

-Kitabınızın başlığı 'Enerjimi kim aldı?' Kim olduğunu zaten biliyor musun?

-Sonunda keşfettim. Yorgun bir toplum olduğumuzu hissettiğim için yazdım: Bir hastaya ya da bir arkadaşınıza nasıl olduğunu soruyorsunuz, “iyi, yorgunum” diye cevap veriyorlar, bu yüzden enerjimizi kimin çaldığını biraz daha araştırmamız gerektiğini düşündüm çünkü Çoğu Bazen, yeterince saat uyumuş olsanız bile, yeterince dinlenmediğinizi hissedersiniz.

-Biz de dinlenmeyi bilmiyor muyuz?

-Evet çünkü ilk hatamız ne tür bir yorgunluğa sahip olduğumuzu önceden tespit etmemek. On farklı türü tanımlamaya geldim: Bütün sabah ofiste e-postalara ve çağrılara cevap veren birinin yorgunluğu, bir depoda paketleri yükleyip boşaltan başka bir kişinin yorgunluğuyla aynı değildir. Yorgunluk aynı değil ama aynı şekilde dinleniyoruz, yani kanepeye uzanıp seri hareket ederek, aynı dinlenmememiz gerekiyor çünkü yorgunluk farklı.

-Kaç kez bir hastanız size gelip Google'da arattığı için elindekileri zaten bildiğini söyledi?

-Sağlık profesyonelleri ikinci görüş haline geldi. Birincisi Google'dır. İspanyolların %88'i semptomlarını Google'da arayarak kendilerine teşhis koyuyor, hatta size belli bir test veya böyle bir tedaviye ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Olumlu tarafı ise sağlık profesyonelleri için bu durumun, birçok profesyonelin sosyal ağlarda yapmaya çalıştığı “Hey, Google'da arama yaptıklarında neden bu bilgiyi vermiyoruz?” demenin kapısını açmasıdır. Çünkü olumsuz tarafı, sahtekarlıkların bizden daha fazla yayıldığı, okuyan kişinin sağlığına ciddi zararlar verebilecek yanlış bilgilerdir. Bu nedenle güvenilir bilgi sağlamaya çalışmak önemlidir.

-Hemşirelerin günde tavsiye edilen 10.000 adımdan fazlasını yaptığına eminim.

-Hahaha, geçişin yarısına gelindiğinde çoktan yerine getirilmiş durumdalar. Saatlerimizin çoğunu ayakta durarak ve oradan oraya koşarak geçiriyoruz; ağ profilinin adı da buradan geliyor: 'Doymuş Hemşire', çünkü bu aynı zamanda haklı çıkma, çalıştığımız koşulları iyileştirmeye çalışma kısmını da içeriyor.

Çok yüksek zamansallık

-Hemşirelerimizin üstün eğitimine uymayan koşullar.

– Sorun da bu. Genel Hemşirelik Konseyi'nin yaptığı araştırmada hemşirelerin yüzde 46'sının, başka bir alternatif bulsalar bugün mesleği bırakacakları, yüzde 98'inin tanınmadığını hissetmesi de bir şeylerin ters gittiğini gösteriyor. Çoğu zaman hata, kamu sağlığında %40 civarında olan mesleğin geçiciliğinin çok yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

-O halde mesleğin çok güçlü olması gerekiyor.

-Evet, çünkü eğer bu geçiciliğe ve bu tanınmamışlığa rağmen her gün üniforma giymeye devam ediyorsanız, bu hastalardan aldığınız şeyler sayesindedir ve sonuçta bu sizi biraz da olsa telafi eder. Kamu sağlık sistemindeki hemşire sayısını artırmamızı talep ediyorum çünkü hemşirenin bakmak zorunda olduğu fazladan her hasta için ölüm riskinin %7 arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dolayısıyla hemşire başına düşen hasta sayısının azaltılmasının onlara ve bize faydası var.

-İyi bir hasta mısın?

-Ne var, hiç de değil! Genel olarak sağlık çalışanları çok kötü hastalardır çünkü bize hangi hapları verdiklerini, bunun bize neden zarar verdiğini hep merak ederiz. Özellikle hafif ateşim olduğunda vasiyet yapmak istiyorum. Dolayısıyla birkaç onda bir sonra kendini ölümcül hisseden bir hasta bana gelse bunu anlarım.

Yorum

Hata bildir