Etkilenenlere bu şekilde yardım edebilirsiniz

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Sıfır derece civarında kışlık bir mont ve kalın bir atkı ile kapıdan dışarı çıkan herkes, tren istasyonuna ya da otobüs durağına doğru kısa bir yürüyüşle kış olduğunu fark eder. Acil barınma yerlerinde yer bulamayan ya da yer bulmak istemeyen evsizler bu soğuğa katlanmak zorunda kalıyor ve çoğu zaman köprü altlarına, metro istasyonlarına, korunaklı duraklara ya da sadece kapı aralıklarına sığınıyorlar. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde bile geceyi burada geçiriyorlar.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Özellikle sıcaklıkların sıfır derecenin altına düştüğü kış aylarında evsizler yardım derneklerinin yardımlarına muhtaç durumda. Etkilenenlere uyku tulumu ve sıcak çay sağlayan soğuk otobüslerle acil konaklama veya düzenli kış acil programları düzenliyorlar. Don, özellikle başlarını sokacak bir çatısı olmayan insanlar için tehlike oluşturuyor ve evsizler için, grip dalgaları karşısında bile zayıflamış vücutları için hayati tehlike anlamına geliyor.

500.000'den fazla evsiz, neredeyse 50.000'i sokaklarda

Evsizlik uzun zamandır Almanya'da neredeyse görülmeyen bir sorun haline geldi. 2020'de federal hükümet resmi bir evsizler raporu oluşturmaya karar verdi. Kaç kişinin evsiz veya evsiz olduğuna ve sokaklarda yaşadığına dair oldukça geçerli rakamlar var. Federal Konut, Kentsel Gelişim ve İnşaat Bakanlığı, 2024 güncel rakamlarına göre toplamda yaklaşık 531.600 evsizin olduğunu bildiriyor.

Evsiz olmak otomatik olarak sokakta yaşamak anlamına gelmiyor. İstatistiklere göre acil barınma yardım sisteminde 439.500 kişi barınmaktadır. Yaklaşık 60.400 kişi akrabalarının, arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanında kalıyor. Bunlar dikkate alınır evsizleri kapsamaktadır. Bunun anlamı şu: Yaklaşık 47.300 kişi sokaklarda ya da derme çatma barınaklarda yaşıyor. (Genel istatistikler yaklaşık 15.600 çift girişe göre ayarlandı.)

Ancak rapor edilmeyen vakaların sayısı da çok daha yüksek; uzmanlar bu konuda hemfikir. Elbette sadece kayıtlı olan kişiler kayıt altına alınmaktadır. Ve bu kesinlikle hepsi değil.

Dernekler şunu söylüyor: Yardım yeterli değil

Almanya'da evsizlerin bakımı belediyelerin sorumluluğundadır. Örneğin kışın bile yeterli acil konaklama imkanının bulunması sağlanmalıdır. Ayrıca birçok şehirde çalışanları ve gönüllüleri sokaktaki insanlara bakan yardım programları ve kurumları da mevcut.

Sosyal dernekler, şehirlerin genellikle sadece gecelik konaklama imkanı sunduğunu ve bunların gün içinde de açık olması gerektiğini defalarca eleştirmektedir. Alman Sosyal Derneği'nin Hamburg bölge şubesi başkanı Klaus Wicher şunu vurguluyor: “Evsizlerin birçoğunun şehirden yararlanma hakkı yok. İnsanlık, onlara en azından ısınabilecekleri ve yiyecek bir şeyler alabilecekleri daha fazla yer sunmamızı talep ediyor.”

Bu sayfanın sonunda bölgesel iletişim noktalarının bir listesini bulabilirsiniz.

İnsanlar neden evsiz?

Wicher, evsizliğin nedenlerinin çeşitli olduğunu söyledi. Örnek olarak uyuşturucu bağımlılığını, ailelerde ve ilişkilerde şiddeti, yaşamdaki krizleri, akıl hastalıklarını ve Doğu Avrupalı birçok insan için “çıplak yoksulluğu” gösterdi. Özellikle Romanya, Bulgaristan veya Polonya'dan gelen insanlar, daha iyi zamanlar geçirme umuduyla büyük şehre ilgi duyuyorlar, ancak buradaki yaşamdan en çok etkilenenler onlar. “Bu insanlar tamamen yapayalnız. Sokaklarda giderek yoksullaşıyorlar ve sağlıkları kötü durumda” dedi Wicher.

Uzmanlara göre sefaletin ana nedeni, konut piyasasının sıkışıklığı ve düşük gelirli insanlara yönelik sosyal konutlardaki büyük düşüş. Buna ek olarak, 2024 evsizler raporuna göre, potansiyel olarak evsizlerin kullanımına açık olabilecek, küçük apartman dairelerinde yaşayan bir veya iki kişilik hanelerin sayısı giderek artıyor.

Tessema, Frankfurt'un Galluswarte metro istasyonundaki bir bankta birkaç kat battaniyenin altında kendini soğuk geceye hazırlıyor. Evsiz adam, soğuk otobüs çalışanlarının her gece ziyaret ettiği ve temel ihtiyaçları karşılanan onlarca insandan biri.

Tessema, Frankfurt'un Galluswarte metro istasyonundaki bir bankta birkaç kat battaniyenin altında kendini soğuk geceye hazırlıyor. Evsiz adam, soğuk otobüs çalışanlarının her gece ziyaret ettiği ve temel ihtiyaçları karşılanan onlarca insandan biri.

Kaynak: Boris Roessler/dpa

Evsiz insanlara nasıl yardım edebilirim?

Her şeyden önce, evsizlerin sağlık açısından acil bir durumla karşı karşıya olduğu ve onlarla iletişime geçilemediği açıkça görülüyorsa, Acil durum numarası hemen aranmalıdır. Sağlık görevlileri daha sonra kişiye nasıl yardım edilebileceğine karar verir. Daha sonra tıbbi müdahaleye gerek olmadığı ortaya çıksa bile masrafların hiçbir şekilde karşılanması gerekmez. Açık bir acil durumda harekete geçmeyen herkes, yardım sağlamadığı için suç işlemiş olur.

• Evsiz insanlarla konuşmaya cesaret edemiyorsanız ya da ne yapacağınızı bilmiyorsanız yoldan geçen diğer kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Ancak kişi kendisine yapılan yardımı reddediyorsa bu kabul edilmelidir.
  • Evsiz bir kişi yardıma ihtiyaç duyup bunu kabul ettiğinde, birçok büyük Alman şehrinde geceleri ayakta duruyorlar Akut ve mobil bakım için soğuk otobüsler hazır. Otobüslerde içecekler, yiyecekler, genellikle ekstra uyku tulumları ve ısınmanın bir yolu vardır. Çalışanlar ayrıca evsizleri acil durum barınaklarına da götürebilir. Önemli: Soğutmalı otobüslerin sayısı her yıl sosyal ağlarda dolaşıyor. Hamburger Diakonie bunun yayılmasına karşı uyarıyor. Rakamlar kesinlikle yanlış.
  • Gün boyunca sosyal kurumlar ve kilise kurumları ısınma odaları, kafeler veya benzeri hizmetler sunmaktadır. Konaklama seçenekleri ile.
  • Yüzden fazla Alman tren istasyonunda İstasyon misyonunun çalışanları ihtiyaç sahibi insanlara yardım ediyor ve acil durumlarda yardım. Yiyecek ve içeceklerin yanı sıra genellikle ısınma fırsatı da vardır. Daha büyük tren istasyonlarında görevler günün her saati açıktır. Burada tüm konumlara ilişkin bir genel bakış bulacaksınız.
  • Acil yardım programları ve soğuk otobüslere yapılan parasal bağışların yanı sıra, tesise bağlı olarak yardımlar da yapılıyor. Giyim bağışları ve malzeme bağışları. Birçok şehirde sokaktaki insanlar için bağış toplama noktaları bulunuyor.
  • Evsiz insanlar barınaklardan birine gitmek istemeseler bile genellikle sıcak içecekler, battaniyeler ve yiyecek bir şeyler ya da gerekirse köpek maması aldıklarında mutlu oluyorlar. İnisiyatifler ve sosyal yardım dernekleri genellikle ihtiyaç duyulan fonları dağıtmak için en iyi konumdadır; ancak kendiniz harekete geçmek istiyorsanız: evsiz kişiye dikkatli ve saygılı bir şekilde yaklaşın ve yardımınızı teklif edin. Reddedilmeyi kişisel algılamayın: Evsizler sıklıkla dışlanma, hakaret, düşmanlık ve şiddetle karşı karşıya kalır.
Burada iletişim noktalarını ve bağış seçeneklerini bulacaksınız

Bölgesel olarak, evsizlere yardım sunan Caritas, Diakonie, Alman Kızıl Haçı, Johanniter, Malteser veya Kurtuluş Ordusu gibi birçok kulüp, girişim veya sosyal yardım derneği bulunmaktadır. Pek çok Alman şehri için, kesinlikle eksiksizliği garanti etmeyen ancak ilk temas noktası olabilecek bir irtibat listesi hazırladık.

• Berlin: Berlin evsiz yardımı, Berlin şehir misyonu, Berlin soğuk yardımı, Caritas Berlin, evsiz yardımı “Die Brücke”
  • Bremen: Johanniter soğuk otobüsü, İç Misyon, Bremen Çorbası Melekleri
  • Dresden: Dresden vatandaşları Dresden'in evsiz ve muhtaç eV'si Diakonie Dresden'e yardım ediyor
  • Frankfurt am Main: Frankfurt Sosyal Evler Derneği eV, Franziskustreff, Diakonie Frankfurt ve Offenbach
  • Hamburg: Kış acil durum programı destek derneği, Diakonie gece yarısı otobüsü, Hansa Yardımı, sokaklardaki melekler
  • Hannover: Diakonisches Werk Hannover, Johanniter soğuk otobüsü, evsizler için Caritas günü buluşma noktası
  • Köln: BfO BasisLager, Köln Sokaklarının Dostları ve Sakinleri, Diakoniehaus Salierring, Katolik Kadınlar için Sosyal Hizmet, Katolik Erkekler için Sosyal Hizmet
  • Kiel: Diakonie Schleswig-Holstein, Hempels
  • Leipzig: Leipzig Diakonie Leipzig Vahası, Leipzig şehrinin sosyal konut yardımı, AWW kadınlar için geceleme evi
  • Lübeck: Evsiz insanlar, Diakonie Nord-Nord-Ost
  • Münih: Münih soğuk otobüsü, evsizlere yardım St. Bonifaz, Katolik Erkekler Refah Derneği Münih eV, Evanjelist yardım kuruluşu
  • Stuttgart: DRK Kühlbus, Helping Hands eV, Caritas Stuttgart, EVA – Evangelical Society Stuttgart
dpa, epd ile Haberler