Elena Herraiz, Dilsel Disseminator: “Kuralları atlamamış olsaydık, Latince konuşurduk”

Adanali

Global Mod
Global Mod
25 Mayıs 2025, 00:02 Pazar

“RTVE'nin 2'si) 'figürleri ve mektupları' da utanç verici olacağını doğrular çünkü” Çok rekabetçiyim, çok kötü kaybediyorum ve kaybedeceğimden eminim “, ama yine de Elena Herraiz programın ortak kullanımı olarak mükemmel bir şekilde gelişir.

Risueña, mükemmeliyetçi (“Bu bir sorun olduğu için daha az olmaya çalışmama rağmen”) ve çok meraklı, dilbilime olan tutkusu onu çeviri ve yorumlamaya ve yabancı dil olarak İspanyolca öğretmeni olmaya yönlendirdi. Ve öğrencileri için 'Lingurious' ('dilbilim' ve 'meraklı' karışımı) adına video yüklemek için bir kanal olarak başlayan şey, dilbilimsel yayılma fenomeni haline gelecektir: YouTube'da yaklaşık 850.000 takipçi tarafından, ñ'ın geldiği, subjunktif veya kökeninin kullanımı, bulundu.

–Pedro Álvarez de Miranda, RAE numarasının bir üyesi, bize 'Vermú'un Alman' Wermut'tan geldiğini söyledi. 'Domingo' nereden geliyor?

– Haftanın günleri her zaman bir pagan tanrısı ile ilgilidir, daha az Cumartesi ve Pazar. Rab'bin günü, Latince 'Domaĭcus'.

“Nasıl 'canlı' oldu?”

– İspanyolca öğretmeniydi ve İspanyol öğretim ağlarına yabancı dil olarak içerik yüklemeye başladım. Onlar dilbilgisi videolardı ve bir yıl boyunca aniden tüm izleyiciler için daha fazla olan ve mükemmel bir video yükledim. Bu yüzden, herkes için ilginç bir şey yapmaya başladım ve dilsel yayılmaya başladım.

– Videolarının ortaçağ İspanyolca hakkındaki başarısı, insanların öğrenmekle ilgilendiklerini gösteriyor.

“İnsanlar bilmediği şeyleri bilmek ister, merakını tatmin etmeyi sever.” Ortaçağ Castilian birkaç yüzyıl önce konuştuğumuz şeydir ve neden bahsettiğimizi bildiği bilinmektedir çünkü şu anda kullandığımız birçok şeyi açıklıyor. Bu çok, çok havalı.

—Aydo, Taro ve Aptal arasında bir haç olan 'TARUPID' kelimesini öğrendim. Öğrendiğiniz son kelime nedir?

“Ben de 'Taropido' öğrendim.” Programdaki en uzun kelimelerden biri olarak çıktı ve dedim ki “Ama bu ne bir konuşma harikası bu ve neden bilmiyordum.”

“Çocukken çok küçük miydi?”

“Evet, oldukça bilgiçliktim, sana yalan söylemeyeceğim.” Bunun tipik biriydi, bu şekilde söylenmiyor, virgül koymalısın ya da ne olduğunu bilmiyorum. Şimdi değil, neyse ki, hahaha.

“O zaman 'figürler ve mektuplar' gördüm?

“Evet, ama Elisenda Roca değil, çünkü çok küçüktü, ama telemadrid.”

“Figürlerde mektuplarda olduğu kadar iyi mi?”

-Mo yok. Ayrıca size bir şey söylüyorum: Rekabet etmek, mektuplarda iyi olup olmayacağını bilmiyorum. Birçok kelimeyi bilmek değil, görme keskinliği: bu harfleri görmeli ve oradan kelimeler almalısınız. Bence onları çok fazla uygulayan rakamların, mektuplardan daha iyi rekabet etmem daha iyi olacağını düşünüyorum.

“Kimsenin iyi ya da kötü konuşmadığını söylüyor.”

– çünkü dil hoparlörler tarafından yapılır. Sanki bir biyolog şöyle dedi: “Ah, bu bitkinin rengi yanlış,” çünkü bu bitkilerin renklerini inceledi ve bu desenleri bırakan birini gördü, bunun yanlış olduğunu söylüyor. Hayır, ne söyleyecek «ne kadar meraklı! Bu neden olacak? Hadi analiz edelim ». Bir dilbilimci bunu yapar. Dilde bazı desenler var, ancak insanların bu normları atlaması ve dillerini değiştirmesi normal ve mantıklı, çünkü Latince konuşmaya devam etmezsek. Bu her zaman oldu: Yüzyıllar önce insanlar da şöyle dedi: “Ah, gençler dili yok ediyor!”

“Bana Rae'ye pek dikkat etmediğini veriyor.”

– SAR'ın standarttan sorumlu olduğu açık olmalı, az ya da çok yapay bir dil, bir dil, böylece hepimizin referans olması için bir dil olduğunu söyleyebileceğimiz dilsel bir çeşit. Ama bu. Çoğu zaman SAR'a göre her zaman standart olarak yazmamız gerektiğini düşünüyoruz, ancak nasıl istediğinizi yazabilirsiniz. Sonunda, anlaşılmak için yazmanız gerekir, böylece bağlama bağlı olarak bir veya başka bir form seçeceksiniz. Konuşma aynıdır: Kimse İspanyolca standart konuşmaz, ama bağlama göre.

“Ve yazım hataları?”

“Aynı zamanda bağlama da bağlıdır.” Buna ek olarak, herkes de tüm yazım standartlarını bilme şansına sahip değildir, çünkü çok fazla vardır: belki de dokunduğunda 'B' veya 'V' yazarken hata yapmazsınız, ancak virgül standartlara, noktaya ve koma veya iki noktaya göre nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuzdur. Bunun için belirli bir meslek var, bu kapatıcı.

Yorum

Bir Hata Bildir