Álvaro Pombo, Cervantes Ödülü: “Cervantes muhteşem bir pringaoydu”

Adanali

Global Mod
Global Mod
13 Kasım 2024 Çarşamba 16:52

| 17:55'te güncellendi.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

Tekerlekli sandalyede, narin bir hava ve ürkmüş bir kuş suratıyla. Álvaro Pombo (Santander, 1939), j sandalyesini işgal ettiği bilgili bir kurum olan Kraliyet İspanyol Akademisi'nde (RAE), kendisinin yepyeni Cervantes 2024 ödülü olduğu gerçeğini bir liman işçisi şapkasıyla, çift kişilik olarak kutlamak için böyle görünüyor. – göğüslü ceketli, sakallı, kravatlı, 'İngiliz' görünümünü vurgulayan John Lennon gözlükleriyle, zayıf bir sesle ödülü “fazlasıyla mutlu” olarak itiraf ediyor. “DANA sayesinde mucizevi bir şekilde buraya geldim” diyor. Ancak onun ironik ve alaycı konuşması, İspanyol edebiyatındaki en yüksek ödülü, jürinin kendisine ödül veren kararında da vurgulandığı gibi, hayatı ve çalışmalarına damgasını vuran aynı ironiyle kutlamaktaki bariz zayıflığını anında yalanlıyor.

«Cervantes'in herhangi bir ödülü yoktu; Bu güzel ödülün eğlenceli ve şok edici tarafı da bu. Ayrıca 'Don Kişot'un ikinci bölümünden de çalıntı yaptılar” diyor. Gülümseyerek “Cervantes bir 'pringao'ydu, harika evet, ama bugün onu tanımladığımız şekliyle bir 'pringao', zavallı bir şey” diyor. “Daha da kötüsü, Cezayir'de hapisteydi ve elinde yalnızca yeteneği, zarafeti ve mizah anlayışı vardı. Ve işte bu olağanüstü, zeki ve cesur İspanyol'un adını taşıyan bu ödülle birlikteyim” diye ekliyor 125.000 avroluk ödül havuzunu “cimri bir şekilde” harcamayı planlayan memnun Pombo.

'Doğaya Karşı' ya da temel 'Madde Eksikliği Hikâyeleri' kitabının yazarı, RAE'den başka bir meslektaşı olan ve son Cervantes ödülünü kazanan Luis Mateo Díez'in başkanlığını yaptığı jüri tarafından vurgulandığı üzere, hayatında ve çalışmalarındaki ironinin önemini açıkladı. yıl ve şüphesiz Salı günkü görüşmelerde Pombo'nun şampiyonu.

«İroni hem hayatımda hem de işimde eşit düzeydedir; Tekrar romanın babasına dönerek, “Bu, inanmamanızı gerektiren oldukça Cervantine edebi bir araç,” diye açıkladı. «Öfke, aşk ya da nefret gibi birincil bir duygu değil bu; 85 yaşına atıfta bulunarak alaycı bir şekilde “ironi yaşlı bir insana aittir ve hiçbir şeyi ciddiye almayan ironik biri için ölümcül olabilir” dedi. “Gençken buna inanabilirsin, çünkü gücün ve güneş ışığın var – güneş de buna inanıyor – ama yaşlanınca… her şey karmaşıklaşıyor. Yazmak zor bir iştir ve asla tatmin olmazsınız” diye vurguladı.

Düşünür olarak eğitim almış ancak kendisini “amatör bir filozof ve ironiye başvuran bir anlatıcı” olarak tanımlayan şair, anlatıcı ve akademisyen, “Sadece hiçbir şey bilmediğimi biliyorum, dedi Sokrates ve bu ironinin iyi bir tanımıdır” diye ekledi. çok güzel felsefi bir anlatım. Ama görünüşünde Sokrates'ten, Platon'dan, Elea'lı Zeno'dan, Aziz Thomas'tan, Schopenhauer'den, Bacon'dan, Spinoza'dan, Locke'dan, Zubiri'den, Ortega'dan, Sartre'dan ve sonsuz sayıdan söz ediyordu. «Felsefenin iyi bir hayranıyım ama bir düşünür değilim. Rengimi ve belagatimi felsefeden aldığımı söylediğimde, filozofların beni diri diri yeme hakkı var” dedi.

Lienciado Vitray

Cervantes ayrıca Pombo'nun 23 Nisan'da Alcalá Üniversitesi Oditoryumu'nda Krallar önünde okuyacağı teşekkür konuşmasına da odaklanacak. “'El avukat Vidriera' ve onun çeşitleri hakkında yazmayı düşündüm” diye öngörüyor. “Cervantes, 'Örnek Romanlarının' her birinin ahlaki ve felsefi bir ders sunduğunu söyledi ve ben de mezun aracılığıyla cam kırılganlığının değil, kırılganlığın, insan kırılganlığının fenomenolojisinin nasıl yapılabileceğini ele alacağım.”

“Çılgın insanların ve çocukların her zaman doğruyu söylemesini sağlayan şey, bu sözün farklı versiyonları olacaktır; Her ne kadar Don Kişot'un deli olduğunu söylemek sıradan bir şey olsa da, çünkü Cervantes bunu asla söylemiyor: yalnızca usta olduğunu söylüyor”, diye vurguluyor ödüllü Cantabrialı yazar.

Para ödülüyle ne yapacağını anlatırken bir kez daha ironiyi ve Cervantes'in mizahını kullanıyor. “Annemin dediği gibi hiçbir zaman bağnaz olmadım ama gerçek şu ki paranın hiçbir anlamı yok. Para bizi yiyor ve bu benim biraz sağlam para kazanacağım son sefer olacak gibi görünüyor” dedi ironik bir şekilde. Görkemli çoğulu kullanarak, “Paramız çok kısıtlı ve bu ödül bizim için çok iyi oldu” diye ekliyor.

“Para kartlara, pazara, balığa gidiyor… ahlaksızlıklara ve partilere değil.” “Para bana gülüyor. İşe yaramıyor. Sırf düzgün yaşamak için hiçbir zaman çok az şeyim olmadı” dedi ve çok gençken Santander'deki bankamda bir hesap açtığını ve annesinin ona yaşlandığında onun bir baba olacağını söylediğini hatırladı. sarsmak. Annesinin tekrarladığı ayetleri okurken, “Ve bu doğru değil” dedi: “Para sevilmelidir çünkü onsuz pek çok meşru ve dindar şey başarılamaz.”

“Şans olsun ya da olmasın, para, klasik Kastilya ve Cervantes'in, soyluların ve köylülerin, tasarruf etme ve tasarruf etmeme, cimrilik ve cimrilik meselesidir, çok önemli ve çok İspanyol meselesidir” dedi.

Anlatısına gelince, “gerçeğe ulaşamadığını” ve düzyazısına “madde eksikliği” getirdiğini itiraf ediyor. “İcat ettiğim psikolojik hikayelerin varoluşla bir ilişkisi vardı, bunlar geleneksel psikolojik hikayelerdi” dedi. Daha sonra tarihi romanlara da giren Assisili Aziz Francis'in hayatını konu alan, “Editör Planeta'dan bir sipariş ama kurguyu veya tarihi ciddiye almadığım izlenimini edindim” dedi.

600 milyondan fazla insanın paylaştığı ve neredeyse altmış yıldır övülen eserlerini üzerine inşa ettikleri Cervantes'in dilinin “ciddi ve harika ifadeler içerdiğine, ancak aynı zamanda hem komik hem de hızlı” olduğuna inanıyor. “Aynı zamanda kendi alanlarında yer almış ve her zaman da var olmuş büyük şairlerin dili çok şiirsel bir dildir” diye belirtti. “Dil, muhteşem İspanyolca çeşitliliğiyle dillerin armağanıdır” diye bitirdi.

Yorum

Hata bildir